woensdag 30 maart 2016

Hoe doe je dat?

En hoe gaat dat praktisch dan in zijn werk die herbruikbare luiers?

Misschien eerst even vertellen dat je in onderstaande 'tutorial' zal merken dat het soort luiers die de billen van Leonard drooghouden slechts één van de vele mogelijke soorten herbruikbare luiers is. Je kan ook luiers met drukknopsluiting, luiers van hennep, van katoen, niet-voorgevormde luiers, all-in-one-luiers, etc. kopen. De diverse soorten hebben elk hun voor-en nadelen. De meeste verkopers van herbruikbare luiers geven je graag de nodige uitleg bij de diverse soorten. Er zijn winkels die hierover zelfs workshops geven. Onderaan deze post vind je een lijst van dergelijke winkels.

Laten we beginnen met alles wat je nodig hebt. Op de foto hieronder zie je: een blauwe luier, een rood-oranje gestreepte inlegger, een wit gestreept overbroekje en een papieren inlegvlies. That's all you need voor 1 luierbeurt.
Stap voor stap ziet dat er zo uit:
De blauwe luier is een voorgevormde meegroeiluier op basis van bamboe, met velcro sluiting. Het 'meegroeien' doe de luier met behulp van de drukknopen aan de buitenkant van de luier (zie foto boven).
Nvdr. nadeel aan de kleinste stand (dus drukknopen toe) is dat ik zo het gevoel had dat de plooi die zo vooraan in de luier gevormd wordt niet aangenaam zou zitten voor Leonard. Of dat ook zo is, heeft hij nooit laten merken en ik zal het hem ook nooit kunnen vragen. Ik heb daarom, gewoon omwille van dat 'gevoel', na 2 weken al de drukknopen aan de buitenkant los gelaten (zoals op de foto). Dat heeft eigenlijk nooit problemen gegeven, zelfs geen lekken. Ik had niet het gevoel dat de luier zo te groot was. Misschien ook omdat je met velcro sluiting veel speling hebt op de pasvorm. Ter info: Leonard woog 3,680kg bij zijn geboorte.
De rood-oranje gestreepte inlegger dient als extra absorptielaag. De eerste weken heb je die in feite niet echt nodig en kan je deze weglaten. De inlegger bevestig je met drukknopen aan de binnenkant van de blauwe luier.
Dan komen we bij het papieren inlegvlies. Dit is het deel van de luier dat slechts beperkt herbruikbaar is. Het dient om stoelgang op te vangen. Van meconium over borstvoedingskaka tot echte 'vaste-voedingsdrolletjes'. Het is gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. Het lijkt op papier, maar het is steviger dan bijvoorbeeld toiletpapier: je kan het wassen!
Enkel pipi? dan wordt het inlegvlies mee gewassen en hergebruikt. Als er dan vrienden op bezoek komen terwijl je luiers aan de wasdraad hangen, kan het wel zijn dat ze je vragen waarom je je wc-papier wast... ;-)
Ook een bruin hoopje in de luier?, dan gooien we dat hoopje samen met het inlegvlies weg. Zo hoef je ook nooit stoelgang aan te raken, want je neemt het uit de luier met behulp van het inlegvlies. Let wel op: de inlegvliezen met stoelgang gooi je best niet in het toilet om verstoppingen te voorkomen. Het zou bovendien ook weinig ecologisch zijn om bij iedere nieuwe luier het toilet te moeten doorspoelen. Sommige mensen doen de stoelgang in de vuilbak. Wij gooien ze in de compostbak, die we nadien warm composteren (op meer dan 70°C om bacteriën te doden).

Je hebt twee soorten inlegvliezen. Eén soort die stuk voor stuk zitten opgeplooid in een doosje. De andere soort zijn vliesjes op rol. De kostprijs is dezelfde en je moet zelf wat uitproberen wat jou het beste ligt. Wij zijn er nog steeds niet uit welke we nu de beste vinden...
De vliesjes in de doos zijn dunner en scheuren sneller, zeker na het wassen. Maar na het wassen kan je ze makkelijker terug goed open plooien, terwijl de vliezen van de rol soms zo sterk krimpen dat je ze moet open strijken om goed te zijn, extra werk dus.
De doosvliesjes hebben ook het voordeel dat ze groter open te plooien zijn, zodat je zeker geen kaka over de vliesranden aantreft. Nadeel aan de doosvliesjes is dat je ze telkens moet open plooien, hetgeen een extra handeling betekent. De rolvliesjes scheur je gewoon van de rol en klaar. Ik zei het al: probeer beide eens uit en ondervind zelf wat je het liefst gebruikt.
Zo, nu kunnen we de luier onder en rond Leonard zijn billen plooien.
Het overbroekje niet vergeten en... klaar!
Overbroekjes zorgen ervoor dat de natte luier niet lekt naar de kleding toe. In principe worden ze niet echt vuil en vervang je zo'n overbroekje slechts om de dag. 
Ze bestaan er in verschillende materialen, van wol tot PUL of TPU. Die twee laatste zijn synthetisch (dus plastic) gelamineerde stoffen die nog kunnen ademen. Wij kozen destijds voor de plastic variant met velcrosluiting. We hebben er enkele van Popolini (TUP) en enkele van MotherEase (PUL). Allebei heel tevreden over en geen grote verschillen op te merken in gebruik, comfort, ... Ecologisch gezien hadden we misschien beter gekozen voor wollen overbroekjes, dat is waar. Maar het gemak ging hier even voor, gesterkt door de bedenking dat we op 2 babylevens slechts 9 plastic overbroekjes gebruiken in plaats van 2 bergen met telkens meer dan 5000 wegwerpluiers.
9 plastic overbroekjes inderdaad: ze bestaan in 3 maten (S-M-L) en we hebben 3 overbroekjes per maat. Leonard is op 6 maanden begonnen aan de maat M.
Bij het verluieren gooi je dus in de luieremmer (of luierzak): de luier met inlegger, het inlegvlies als er alleen pipi was en eventueel ook het overbroekje als dat aan een wasbeurt toe is. Bij ons gaan er ook de herbruikbare natte doekjes in.
Bij Mme Zsazsa las ik dat ze haar vuile luiers niet verzamelt in een luieremmer, maar eerst laat drogen aan een droogrek, vooraleer ze te wassen. Dat is ook een optie natuurlijk. Wij hebben geen garage of berging waar plaats is voor zo'n droogrek, dus gebruiken we een luieremmer (gekocht bij Hema) met deksel. Als de emmer vol is, weten we meteen dat het tijd is om de luiers te wassen.
Wanneer we op stap zijn, gebruiken we de luierzak. Dat is gemaakt van dezelfde stof als de overbroekjes. Je kan hem aan je wandelwagen of aan de buitenkant van je rug- of draagzak hangen met behulp van het lusje en de drukknop.

Toen we aan het luierverhaal begonnen, dachten we nog dat we onderweg wel wegwerpluiers zou gebruiken, maar dat vinden we nu zelfs niet handig. We zouden dan voor vertrek moeten bedenken dat we Leonard een wegwerpluier aandoen, ter plekke een vuilbak zoeken, etc. We doen onderweg dus gewoon zoals we thuis doen.
Overtuigd? Of nog een overtuigende infosessie nodig? Ik geef je hieronder alvast een lijstje met winkels die herbruikbare luiers verkopen. (Ken je zelf nog winkels? Laat het me weten, dan zet ik de winkel bij in de lijst.)

Bakstenen winkels (met bijhorende webwinkel):
Blabloom (in Houthalen-Oost, geven infosessies)
Doekjes en broekjes (in Leuven, geven infosessies)
Ecobaby (in Hoegaarden)

Webwinkels met infosessies:
Klein Spook (infosessies in Gent)
Luierhoek (infosessies in Sint-Amandsberg)

Enkel webwinkel:
Pappetie (uit Mere)
Sebio (algemene biowebwinkel)
Spulletjes voor spruitjes (uit Deerlijk)

10 opmerkingen:

  1. Het doet mij terug denken aan den tijd dat ik zelf nog herbruikbare luiers gebruikte (van 2007 tot 2010). De 3 in 1 luier gebruikte ik toch het liefste. Mijn favoriete merk was Totbots en Kiddies. Bij de twee jongste schakelde ik over naar wegwerp wegens echt teveel was.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij wassen de (rol)vliesjes nu met bv-kaka ng wel mee. Als ze uit het machien komen 'schud' ik ze open en hang ze netjes op. Ik hoef erna nooit te strijken hoor. ;-). Leuke post!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat is waar van de BV-kaka! Tot dat ze aan vast eten beginnen, is dat heel wasbare stoelgang...
      En van dat netjes ophangen en niet hoeven strijken, klopt inderdaad ook. Het is de luiheid bij het ophangen van de was, die me extra werk levert tijdens de strijk...

      Verwijderen
  3. Wij gebruiken G-nappies, zijn dat dan die zogeheten all-in-one luiers? Ik ben ze beginnen gebruiken omdat ik ze kende van een vriendin en het een handig systeem vond, maar dus geen idee hoe dat nu juist heet.. Die waszakken zijn trouwens een must voor elke ouder met kinderen die onderweg al eens een lek kunnen hebben, wat een gerief zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk het van die G-nappies. Wij hadden die van Astor al aangekocht toen die op de markt kwamen. Ze zien er inderdaad superhandig uit.
    Dat is waar van die waszak. Misschien moet ik zo'n waszak standaard in mijn kraamcadeaupakketjes voor verse moeders stoppen. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dat is een topidee, ik heb ook van die zakjes en gebruik ze voor vanalles: in de rugzak voor de creche voor als er kleedjes vuil zijn geworden (anders komen ze in een plastiek zakje terug), idem naar school in het begin als er nog wel eens "accidentjes" gebeuren. En ook ideaal als zwemzak, nat zwemgerief erin: de rest van uw tas wordt niet nat, en het 'ademt' toch nog een beetje. Onmisbaar, die dingen!

      Verwijderen
  5. Ik gebruik ook een fleece inleggertje (heel dun) om mijn zoontje zijn billetjes droog te houden, maar nu vroeg ik mij af: als ik daar een vliesje zou inleggen, dan zou de 'drooghoudende functie' van de fleece inleggers wellicht teniet gedaan worden?
    Heb je ook tips voor de geur in de luieremmer?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het vocht gaat door het vliesje, dus ik denk dat de geleverd inlegger nog steeds zijn werk kan doen hoor. Het uittesten waard alleszins. ;-)
      Wat de geur in de emmer betreft: het deksel erop laten helpt veel. En terwijl de luiers in de wasmachine zitten, zet ik de emmer al eens 'open' buiten, zodat hij kan uitluchten. Succes ermee alvast!

      Verwijderen
  6. Hallo daar! mijn naam is Juliette uit Rotterdam, Nederland. Na veel mislukte IVF besloot ik bijna alle hoop op zwanger te worden op te geven, een collega op mijn werkplek vroeg me om me aan te sluiten bij een aantal groepen waar ze me over vertelde, vruchtbaarheidsgroepen voor elke manier om zwanger te raken, daarna koos ik ervoor om mee te doen vruchtbaarheidsgroepen in andere om meer informatie te krijgen met veel discussie en verschillende gedachten van verschillende vrouwen die hetzelfde probleem doormaakten en degenen die meer hetzelfde vruchtbaarheidsprobleem hadden, dan hoorde ik een vrouw die melding maakte van het gebruik van OSAGIE-KRUIDEN om zwanger te raken na het hebben van blokbuizen , onmiddellijk vertel ik haar wat ze heeft gezegd, en hoe heeft het voor haar gewerkt, zij heeft toen alles aan mij uitgelegd en mij gezegd om de kruiden te proberen dat het een goed resultaat zal opleveren en zij vertelde me om contact op te nemen met de kruidenarts DR. OSAGIE op zijn {WhatsApp. + 2349070977669} die ik deed en mijn probleem aan de arts uitlegde na me te vragen wat het probleem was dat me bij hem bracht, toen werd ik een bepaald kruidengeneesmiddel aanbevolen, ik bestelde het en het werd geleverd aan ik samen met de instructie over hoe de kruiden te nemen, tot mijn grote verbazing na twee weken van het nemen van de kruiden en wat tijd doorbrengen met mijn man omdat mijn man ook moe was van me zwanger worden omdat na jarenlang proberen we bezig waren met adopteren, toen begon mijn lichaam tekenen te krijgen, ik verloor kracht en ik merkte dat mijn maandelijkse stroom voorbij ging ik was opgewonden en dus vertelde ik mijn man erover en vertelde ook de dokter over wat er met me gebeurde en hij vertelde me om naar een dokter te gaan , toen besloten we onze dokter te bezoeken voor een zwangerschapstest die positief uitkwam. nu wil ik de vruchtbaarheidsgroep bedanken waar ik lid van ben geworden en ook de vrouw die me voorstelt aan de Osagie-kruidenarts omdat ik op dit moment 2 ben
    maanden zwanger, wat nooit eerder is gebeurd en ik gebruik ook het medium om mensen met onvruchtbaarheidsproblemen te informeren, moet contact opnemen met de kruidenarts op deze e-mail {DROSAGIE99@GMAIL.COM of WhatsApp. + 2349070977669} ...
    .JULIETTE LEEUW ..

    BeantwoordenVerwijderen