woensdag 17 februari 2016

Dagen Zonder Vlees - De stand van zaken.

De eerste week DZV zit erop!
Tijd voor een stand van zaken.

Als we alles bij elkaar bekijken, dan scoren we als gezin met 2 ouders en 4 kinderen:
4/7 voor Zonder vlees en vis. Ok, we moeten precies nog wat op dreef komen. Slechte planning en ingebakken vleesgewoontes van de zonen zijn de boosdoeners. We merken wel dat we vaak pasta hebben gegeten. Laat de zoektocht naar gezondere recepten beginnen!
6/7 voor Zonder verpakking. Met die bedenking dat we slechts 1 keer per week inkopen doen en die dag dan zondigen voor de ganse week...
1/7 voor Seizoengebonden. Dikke 'oeps'! Dit barslechte resultaat heeft ons echt wel aan het denken gezet!  Hoe komt dat nu toch? In de zomer eten we vaak recht uit de tuin. Dat is dan sowieso seizoensgebonden en door het overaanbod aan groenten meestal vanzelf vegetarisch. Maar in de winter.... dan leven wij hier wat de moestuin betreft op wortels, spruiten, boerenkool en witloof. En daar maken wij dan meestal niet zo gezonde, maar wel lekkere 'boerenkost' mee. Boerenkost met een stuk vlees of vis. Als we eens vegetarisch gaan, dan is het meestal met groenten uit de winkel. En die zijn dus duidelijk heel vaak niet seizoensgebonden. En dat terwijl we dachten dat we dat we goed bezig waren... Ik denk dat we eens op zoek moeten naar een groenteabonnement dat groenten van het veld aanbiedt op momenten dat onze eigen hof 'leeg' is. Of... misschien moet ik het zien als een spreekwoordelijke stamp onder het gat om mijn moestuinjaar beter te plannen en ook in de winter te zorgen voor genoeg variatie.
6/7 voor Geen voedselverspilling. Met die bedenking dat we vaak teveel hebben gekookt. We eten dat wel op de volgende dag. Maar het zou leuk zijn om wat vaker zonder restjes te zitten. Nu hebben we flink ons best gedaan om restjes op te eten. In gewone tijden belanden er immers te vaak restjes in de gft-bak.

Voor wie het interesseert, schreef ik hieronder ons weekmenu met bijhorend relaas uit. Ik heb het eigenlijk enkel over de avond/warme maaltijden. Omdat we als ontbijt en lunch sowieso vegetarisch eten. Meestal met havermout, zelfgebakken zuurdesembrood of iets quinoa/linzenachtig met wat rauwe groentjes.

woensdag 10 febr. - Broccolipasta met... zalm
Recept?
Uit 'De kookrevolutie' van Jamie Oliver.
Zonder vlees en vis?
Sorry folks, maar we hadden ons miskocht in de Bioplanet, slecht geteld en dus hadden we woensdag nog zalm die dringend op moest. 
Zonder verpakking?
Zalm zat in een plastic doosje... Maar de zalm kochten we maandag al, en de uitdaging zegt: 'vandaag geen voedsel in verpakking gekocht', dus éigenlijk een 'chéck!'. Maar dan wel een chéck met een klein beetje 'valsspelersgevoel'.
Seizoengebonden?
Broccoli: de hele (zachte) winter lang hebben we broccoli uit de tuin kunnen eten. Maar door de vrieskou van de laatste weken, zijn de planten nu allemaal bevroren. De groentekalender van Velt bevestigt ons vermoeden: het broccoliseizoen is ver voorbij...
Geen voedselverspilling?
Ok, toch één echte 'chéck!': de steel van de broccoli werd netjes mee verwerkt in het gerecht, en de overschot van vandaag aten we donderdagmiddag bij de 'bokes' op.

Totaalscore: 2/4, rekening houdend met het valsspelersgevoel was dat bijna echt gebuisd. Ze zeggen al eens iets over 'goed begonnen is....', maar we laten ons daar niet door doen. Op naar de rest van de week.

donderdag 11 febr. - Pitabroodjes met rauwe groentjes, falafelballetjes en een yoghurtsausje.
Recept?
Zoiets, maar dan met andere groentjes (geraspte wortel, veldsla, schijfjes rode ui en augurk) en een yoghurtsausje ipv humus. Ik mengde daarvoor een opgehoopte eetlepel vette yoghurt met het sap van een halve citroen, wat peper en eventueel zout. Als 'groen' deed ik er wat gehakt loof in van de look die ik vorige herfst plantte in de moestuin, maar bieslook en peterselie gaan ook heel goed (stonden nu niet in de tuin).
Zonder vlees en vis?
Chéck! De jongens vonden het idee geweldig, tot ze zagen dat die balletjes geen vleesballetjes waren. Carnivoren, ik zei het al eens...
Bart en ik vonden het een geslaagde ontdekking, want zo met pitabroodjes hadden we dat nog nooit gegeten.
Zonder verpakking?
Wortels uit de tuin, overige groenten gekocht in herbruikbare zakjes, kruiden uit de tuin. De falafelballetjes zaten in een diepvrieszak. Maar... we hadden die niet donderdag gekocht en de overschot balletjes zitten nu nog in de diepvriezer. Dus chéck!
Seizoengebonden?
Wortels, falafel, veldsla, look, augurk, rode ui: chéck!
Geen voedselverspilling?
Chéck! Overschot van de rauwe groentjes hebben we de volgende dag gegeten bij de.... u raadt het al: 'bokes'.

Totaalscore:  4/4!

vrijdag 12 febr.- Bloemkoolcannelloni met tomatensaus
Recept?
Een recept van Dorien Knockaert uit het 'Dagen Zonder Vlees'-boek.
Zonder vlees en vis?
Chéck!
Zonder verpakking?
Bloemkool in een herbruikbaar netje en amandelschaafsel in bulk gekocht bij Content in Leuven.
Kappertjes uit een glazen potje, passata uit een fles die we hergebruiken, cannelloni uit een kartonnen doosje, maar allemaal gekocht op maandag, dus chéck!
Seizoengebonden?
Het is nog een maand te vroeg voor seizoensgebonden bloemkool. Dus :-(...
Geen voedselverspilling?
Er was redelijk wat overschot van deze schotel want ze viel, zacht uitgedrukt, niet echt in de smaak bij de zonen. 'Bart en Noëlla' daarentegen waren wel enthousiast en aten de overschot de volgende dag in de plaats van de .... 'bokes'. U leest het al, wij hebben weinig bokes maar veel restjes gegeten deze week. Ook weer chéck dus.

Totaalscore:  3/4

zaterdag 13 febr. - Valentijnsdiner met vrienden bij Leontine.
Recept?
We aten de heerlijkste dingen: pesto, een cocktailslaatje, everzwijn met champignons, chocomousse...
Zonder vlees en vis?
Everzwijn is nu niet bepaald 'vegetarisch' te noemen. Maar dat vandaag een 'zondige' dag zou worden, hadden we op voorhand al beslist. En of we ervan genoten hebben!!!
Zonder verpakking?
Dat zouden we aan Leontine moeten vragen. Thuis deden we alvast geen inkopen, dus chéck.
Seizoengebonden?
Er zijn zoveel ingrediënten gepasseerd, dat de kans groot is dat we hier weer de mist in gaan.
Ahja, tomaten.... gebuisd dus, maar dat van die zondige dag geldt hier ook. ;-)
Geen voedselverspilling?
's Middags aten we flink restjes met zelfgebakken zuurdesembrood. Ook weer chéck dus.

Totaalscore:  2/4 voor een met voorbedachte rade zondig dagje, valt nog mee, toch?

zondag 14 febr. - Pasta met courgette, gehakte amandelnootjes, chili, citroenzeste en parmezaan. 
Recept?
Een recept uit Magnifico van Gino d'Acampo, maar dan met amandelnoten ipv pijnboompitten.
Zonder vlees en vis?
Chéck.
Zonder verpakking?
In plastic verpakte parmezaan... Zucht, moeilijker dan gedacht echt afvalvrij koken. Maar maandag gekocht, dus chéck.
Seizoengebonden?
Scoren we een dikke nul, ze waren wel bio, maar het is nu niet bepaald courgettetijd...
Geen voedselverspilling?
Deze pasta is altijd onmiddellijk op. Gewoon omdat hij zo lekker is. De courgettes hebben we in hun geheel gebruikt. Dus zelfs geen schillen weggegooid.

Totaalscore:  3/4


maandag 15 febr. - Curry met spruitjes.
Recept?
Zelfbedacht: wortel, spruiten, paprika tot curry maken met look, gember, peper, curcuma, komijn, koreander, zout en kokosolie. Serveren met volkoren basmatirijst die gekookt wordt met sultanarozijnen. Bovenop doen we altijd wat kokosrasp.
Zonder vlees en vis?
Chéck.
Zonder verpakking?
Kruiden hadden we staan of komen uit de tuin; wortels en spruiten uit de tuin; paprika in een herbruikbaar zakje; rijst, kokosolie en rozijnen in bulk gekocht bij pit-pit. Chéck.
Seizoengebonden?
Paprika.... :-(
Geen voedselverspilling?

Er was nog over. Dat restje houden we bij voor later deze week. Bij het bereiden werden alleen de schillen van de wortels en de zaadlijsten van de paprika weggegooid. Chéck.

Totaalscore: 3/4

dinsdag 16 febr. - Spaghetti met... gehakt.
Recept?
Hoe je spaghettisaus maakt, is basiskennis, niet?
Zonder vlees en vis?
Wat waren de zonen opgelucht toen ze hoorden dat er 'écht' vlees in de saus zat. Nog werk aan de winkel, ik zei het vorige week al... 
Zonder verpakking?
Vandaag gingen we inkopen doen. Hoe hard we dachten ons best gedaan te hebben: we zijn gebuisd voor verpakkingsvrijer aankopen. Er is de boter in speciaal papier, geraspte kaas in plastic zakjes, gehakt in een schaaltje met plastic errond (verdomde spaghetti!), mozzarella in plasticzakjes, brikken sojamelk, pasta in een plastic zakje, enzovoort enzovoort. Zucht...
Seizoengebonden?
Nogmaals 'boeeee' voor paprika...
Geen voedselverspilling?
Overschot aan saus werd ingevroren, de overschot pasta staat in de frigo te wachten om opgegeten te worden. We hebben vandaag een vergeten overschotje havermout de gft-bak ingezworen. Dus géén chéck.

Totaalscore: 0/4 waarmee we de week in mineur eindigden. Maar, zonden zijn er om vergeven te worden en erna weer in te zetten op goede voornemens. En niet te vergeten: "elke dag telt!". Tot volgende week!

4 opmerkingen:

 1. Wij zijn ook gestart... en goed gestart! De echtgenoot en ik. Tenminste zonder vlees en vis is wat mij betreft al volledig gelukt. De echtgenoot is 3 dagen weg met school en vegetarisch blijkt dus wel met vis te zijn want gistermiddag kreeg ie vis. Ik vind het wel moeilijk om vleesvervangers te vinden. Ben echt nog een leek in vegetarisch koken. Al die kaas en vettige burgers zijn nu toch ook niet bepaald goed voor de gezondheid dus het is hier ook echt nog zoeken. Geen eten wegwerpen lukt ook maar het afvalarm winkelen. Jongjong wat is dat moeilijk... dat lukt nog lang niet goed genoeg. Content in Leuven ken ik maar "pit-pit" daar hoorde ik nog niet over? Is dat ook een bulk winkel? In ieder geval succes bij de volgende DZV! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt lekker, merci voor de inspiratie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik doe ook mee en at een keer vlees. De seizoensgroenten zijn hier nog niet gelukt, geen enkele keer, oeps! Vooral omdat ik vaak tomatensaus eet in een gerecht, blijkbaar ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super post!! :-) Goed bezig! Ik ben op zoek naar hebruikbare niet-plastieken zakjes/netjes om boodschappen mee te gaan doen... Heb je aanraders? Merci! xx

  BeantwoordenVerwijderen