vrijdag 27 februari 2015

Home-made cheeky wipes ofte 'wachten op een ecologische baby'.

41 weken zwanger vandaag.
En nog geen baby in de armen.

Je zou kunnen zeggen dat we nu meer dan ooit echt 'in verwachting' zijn. ;-)
Een baby met héél veel geduld.
Alvast veel meer geduld dan we met z'n allen hadden ingeschat op de pronostiek.

Hoewel ik hier soms helemaal radeloos word van al dat gewacht, besef ik ook wel dat dit een bijzondere tijd is die ons gegeven wordt.
Een tijd waarop we volgend jaar gaan terugkijken als 'weet je nog?'...

En dus gebruiken we die tijd maar om nog vanalles te doen.
Zoals daar is: kennismaken met mijn verjaardagscadeau 'de overlock'.
Ik maakte 'cheeky wipes'.
Dat zijn eigenlijk herbruikbare natte doekjes.
Voor de billekes van versgeboren baby's bijvoorbeeld. Of voor de mondjes en handjes van chocoboterhammenetende kleutertjes.

Herbruikbare natte doekjes, hoe ver kan een mens gaan in het 'ecologische proberen te leven'???
Eigenlijk is dat heel geleidelijk aan gekomen. 
Onze vroedvrouw raadde ons bij de geboorte van Melchior al af om altijd natte doekjes (uit de winkel) te gebruiken. In verband met rode uitslag op de billen enzo. Ze gaf ons toen gewoon een doos droge plukzakdoekjes en een fles toiletmelk. Dat werkt heel makkelijk, de billen worden niet overbodig nat en de plukzakdoekjes kunnen eventueel mee in het toilet (in tegenstelling tot natte doekjes). Natte doekjes gebruikten we na een tijdje dus enkel nog wanneer we onderweg waren.
Dat deden we zo bij Melchior en bij Wolf. En toen werd het zoontje van een oud-medestudent van me geboren. Zij toonde me hoe ze haar zoon verschoonde met simpelweg een washandje en water.
Ahja... dat gaat ook eigenlijk. Nog beter, want je hoeft geen papier de vuilbak of door het toilet het rioolwater in te sturen. En je hebt die dure toiletmelk niet nodig.

Met deze kennis in het achterhoofd beviel ik een tijdje later van Astor. Maar ik bleef dan toch maar plukzakdoekjes gebruiken, want zoveel washandjes had ik niet. En ik vond dat toch maar veel was, al die washandjes.
Totdat Liesbeth schreef over haar herbruikbare luiers. Die zagen er makkelijk uit, ze waren mooi (die leuke kleurtjes!) en we waren net verhuisd naar een huis zonder vochtproblemen en een goeie ventilatie. Dat alles bracht ons ertoe dat we eindelijk overstapten op herbruikbare luiers.
Maar nog steeds waren daar die plukzakdoekjes en de toiletmelk hoor!

En toen... beviel Tine van haar eerste kindje Viktor en leerde ze me de cheeky wipes kennen. Stoffen doekjes die je in een bakje water (met eventueel wat essentiële olie) vochtig maakt en die je nadien gewoon uitwast. Dat leek me wel wat. Eigenlijk hetzelfde principe als de washandjes, maar dan met een dunner doekje. Ik had nog een flanellen laken liggen, dat we niet meer gebruikten sinds onze verhuis. Ideaal gerief om enkele doekjes te knippen als 'testdoekjes'. Ik knipte toen langwerpige doekjes en zigzagde de randen met mijn gewone naaimachine. Die doekjes ben ik blijven gebruiken tot Astor 'uit de luiers' was. Ik waste ze gewoon mee met de luiers.
Met mijn tijd in overvloed en de ervaring dat de doekjes die ik gemaakt had eigenlijk niet ideaal waren van afmeting, maakte ik er deze week dan maar 35 nieuwe.
Ik nam een stuk karton van 22cmx22cm en knipte 35 flanellen doekjes uit en nam mijn voorraad 'lapjes' en knipte daar ook 35 vierkanten uit. Op elkaar leggen, onder de overlock ("zoef-zoef-zoef") en klaar.
35 doekjes wachten, samen met 18 herbruikbare luiers op zachte babybillen.
Nu de baby nog! ;-)

Wil je zelf ook een baby met ecologische en allerzachtste billetjes, maar heb je geen tijd om zelf aan de slag te gaan? Dan kan je bijvoorbeeld bij een winkel als Blabloom terecht.

6 opmerkingen:

 1. Hier was ik ook altijd gemiddeld 41 weken zwanger. Je wilt die baby zo graag echt vast houden hé op een gegeven moment. Het wachten wordt bijna ondraaglijk en het dragen ook.
  Nog eventjes. Je bent er bijna. Baby is bijna klaar... (en mama zal ook meer dan klaar zijn ;-)).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. haha, succes met die baby :)
  voor je het weet... zal 'ie er zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Spannende tijden!
  En heel leuk, al die kleurige doekjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijne pronostiek loopt hier helemaal fout!!!!
  Die doekjes zijn super! Tof dat ons "Liesbethje" goeie invloed had op jullie... 't Is dan ook een supermadam! Familie hé!!! ;-)
  Maar nu moet je toch maar eens gaan bevallen....ik hoop alsnog wat de rest van de pronostiek betreft een beetje te scoren!!! En.... ik ben intussen supercurieus!!!
  Succes hé manneke!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Al een oude post, maar even mijn commentaartje voor moest iemand hier terecht komen voor info. Wij gebruiken gewoon oude tetradoeken die we (met de overlock) verknipt hebben. Dit samen met water dat we mengen met een beetje olie en een beetje babyzeep. Dat heb ik dan in een flesje gedaan van de hema, en ik maak een doekje nat voor ik het gebruik.

  Het is echt een heel verschil met natte doekjes hoor! toen ons zoontje startte in de creche werden daar gewone natte doekjes gebruikt (dan nog die voor gevoelige huid) en elke keer kwam hij met kapotte billetjes naar huis. In de creche zijn ze uiteindelijk overgestapt op het systeem dat je eerst gebruikte (zakdoekjes en babymelk) omdat ze de doekjes niet zagen zitten.

  Dus ja, die natte doekjes uit de winkel zijn echt niet zo goed voor billetjes en het alternatief is zo simpel!

  BeantwoordenVerwijderen