donderdag 15 maart 2012

De naam.

Het kiezen van een naam voor je kind. Ik vind het zo speciaal. En zo fijn. Misschien wel één van de fijnste dingen aan de hele zwangerschap? En dan de absolute geheimhouding. Zalig toch? Hoewel die geheimhouding met kids van 4 en 2,5 jaar soms wel eens 'problemen' met zich meebrengt: ofwel kies je ervoor om die twee grote broers op de hoogte te stellen van de naam en ben je er dan ook zo goed als zeker van dat 'het geheim' niet lang geheim blijft. Ofwel spreek je steeds over 'baby' en loop je het risico dat die grote broers denken dat 'baby' de naam van je kleine hummeltje is. Dat laatste is hier dus het geval. "Mama, mag ik dat babietje nog eens vasthouden?", "Mama, waarom trekt dat babietje nu zo'n rare gezichtjes?"..... Ach, de dag zal wel komen dat Astor niet meer 'baby' is, maar gewoon Astor.

'Gewoon' Astor. Ja, de naam. De Ridder en ikzelf vinden hem uiteraard niet zomaar 'gewoon'. Het is eigenlijk onbeschrijflijk wat we van die naam vinden.
Hoe we bij 'Astor' terecht kwamen? Wel dat ging zo: ik houd in niet-zwangere tijden een lijstje bij met mooie namen die ik her en der tegenkom. Voordeel is dat je dan in tijden waarin het vinden van een naam een noodzaak wordt niet met een soortement black-out zit. Of dat die zwangerschapshormonen je de gekste ideeën doen krijgen. En last but not least is de Ridder zeer tevreden met dergelijke 'shortlist'.
Alleszins, dat lijstje was al vrij lang (vooral de jongenslijst, ja, jongensnamen vind ik blijkbaar sneller mooi dan meisjesnamen, gelukkig maar met ondertussen 3 zonen in huis...) toen ik in april 2011 het 'mama-blogland' ontdekte en dus ook de blog van deze mama die toen net mama werd van haar derde schatje. Toen een schatje, nu nog een schatje, maar ondertussen al een kleine blonde god van bijna 1 jaar oud. En..... hij draagt de naam Astor!
Toen ik die naam zag, vloog hij direct op dé lijst.

Eens zwanger komt er dan een moment waarop de Ridder vraagt naar 'de shortlist'. Hoewel we al 2 jaar een andere naam op nummer 1 hadden staan, kwam na de eerste ronde Astor als winnaar uit de bus. Een meisjesnaam hadden we ook, maar daar waren we minder beslist over (nog maar eens geluk dat wij alleen maar jongens bestellen...).

En dan komt de dag (3 oktober 2011) dat je nog vòòr de gynaecoloog iets zegt over de echo al gezien hebt dat dat 'babietje' een broertje wordt... Dat is toch speciaal zo'n dag, want dat is de dag waarop Astor Astor werd....

Betekenis van Astor? Ach zoveel en eigenlijk 'niks'. Dat laatste is zo als je de babynamenboeken erop naslaat: nergens Astor te bespeuren. Dat ontdekte Meisjesmama ook al... Ondertussen blijf ik in alle babynamenboeken die mijn pad kruisen speuren naar Astor.
Pianist zijnde, speelde het feit dat ene Astor Piazzolla de 'held van de tango' wordt genoemd een grote rol bij de Ridder. Bij ons volgend Fnac-bezoek schoven we dan ook (enigzins gniffelend) een CD van deze tango-koning over de toonbank. En ik zeg het je: je wordt gewoon blij van die muziek! Vele autoritten werden door deze Piazzolla opgeluisterd.
Daarnaast zou Astor kunnen verwijzen naar 'Astur', hetgeen Havik betekent. Oud-scouts zijnde, ging ik even piepen wat voor eigenschappen we ons 'Maarts Viooltje' zouden toedichten: 'Deze roofvogel ontwijkt als geen ander obstakels op zijn weg. Hij is moedig, sterk en buitengewoon vlug. De Havik is fel en ontstuimig.' Tja, als ik dat zo bekijk, zijn dat de ideale eigenschappen om je mannetje te staan tegenover 2 grote broers! :-) Hopelijk blijft dat 'onstuimige' enigzins binnen de perken... En via 'Astur' past de naam Astor ineens ook goed bij zijn 2 broers: Melchior en Astor vinden we heel mooi samen klinken. En Wolf vindt in Astor een 'Havik' terug.... Schoon toch, he?

Alleszins, wat de betekenissen ook mogen zijn, onze grootste wens is dat Astor helemaal zichzelf kan zijn en worden! (En nu maar hopen dat hij later zijn naam mooi vindt...)1 opmerking:

  1. Oh dat is toch zalig he, namen kiezen! w passen idd goed samen, jullie namen. Astor is wel de schoonste ;)

    BeantwoordenVerwijderen