donderdag 2 april 2015

De tot stand koming der suikerbonen - deel 2: de stempels

Voor een deel van de suikerbonen maakte ik labels met een gestempelde 'Leonard' en vlaggenlijntje zoals op het geboortekaartje. De stempels hiervoor maakte ik zelf.
Ik toon je graag mijn manier van werken. Zeker niet de enige of beste manier. Maar het werkt...

Wat heb je nodig? 
- Blad papier
- Potlood
- Stempelmat (grootte afhankelijk van de gewenste grootte van je stempel) of een gom.
- Gutspen
- Snijmat of bijvoorbeeld een oude houten plank
- Stempelkussen met voldoende inkt in
- Lijm
- Stukje (maquette)hout of voorgemaakte stempelhouder
- Stukje recht karton

Hoe maak je zo'n stempel?
Eerst druk je de tekening die je wil af (of je tekent zelf iets). Deze kant van het blad noemen we de 'juiste' kant. De kant waarop niets staat is de 'foute' kant.
Overteken je tekening met een potlood (geen kleurpotlood, want dat geeft niet zo'n goede transfer, zie verder)
Dan keer je je blad om en leg je het met de juiste kant op je stempelmat.
Je kleurt met datzelfde potlood over de tekening langs de 'foute' zijde. Op die manier komt het potlood los van de 'juiste' zijde van je blad en wordt de tekening in spiegelbeeld overgezet op de stempelmat:
Nu kan je beginnen gutsen of uitkerven met een gutspen. De bedoeling is dat je de stempelmat wegsnijdt rondom de potloodtekening. Ik begin altijd met de fijnste guts rond de omtrekken, om daarna met een bredere guts het grovere werk te doen. 
Wees voorzichtig bij het gutsen, want voor je het weet snij je een stukje vinger weg in plaats van de stempelmat! Ik heb zo van die vriendinnen die daar alles van weten... ;-)
Als je denkt dat je al het overbodige stempelmat hebt weggegutst, kan je testen met inkt.
Hier zie je het eerste resultaat: er staan hier en daar nog puntjes en streepjes die weg mogen. Die werk je dan weg. Als je een contrasterende kleur gebruikt (dus alles behalve wit), dan zie je goed waar er inkt zit die er niet moet zitten.
Wanneer je stempel naar wens is, knip je hem uit en maak je een houder. Ik gebruik hiervoor maquettehout: dat is makkelijk in de gewenste grootte te snijden zonder dat je zwaar gerief zoals een houtzaag nodig hebt... Je kan het maquettehout nog netjes afschuren aan de zijkanten (deed ik nog niet op het moment van de foto => first things first: zorgen dat die suikerbonen op tijd klaar waren...).
Je kan natuurlijk ook voorgemaakte houders kopen, bijvoorbeeld in doorschijnend plastic, zodat je je tekening eronder nog kan zien tijdens het stempelen.
Vooraleer je de stempelmat op de houder lijmt, kan je de stempel nog eens op de houder zelf zetten (aan de andere kant, dan de kant waarop je je stempelmat gaat kleven). Op die manier hoef je niet telkens te testen om te weten wat er nu precies op je stempel staat.
Een tip bij het lijmen: zorg ervoor dat je lijm zo egaal mogelijk verdeeld is over de achterkant van je stempelmat. Dat kan je doen door met een kartonnetje de lijm plat te schrapen en zo netjes te verdelen over het hele oppervlak. Indien je dat niet doet, kan het zijn dat je bij het stempelen een deel van je stempel niet op het papier krijgt, omdat er een plek is waar geen lijm onder zit.

Waar koop je het?
- Stempelmat: in zowat alle knutselwinkels tegenwoordig. Ik kocht de bovenstaande bij de Banier. 
- Gutspen: idem.
- Snijmat: in naaiwinkels, knutselwinkels, ... Maar pas op: sommige snijmatten verdragen enkel de rolmesjes en gaan dus kapot in het geval je zou uitglijden met je gutspen.
- Stempelkussen: Banier, Hexagoon, Ava, ...
- Maquettehout of voorgemaakte stempelhouder: Banier voor maquettehout, Hexagoon voor de voorgemaakte plastic houder. 

5 opmerkingen:

  1. Omg, ik heb nu pas je blog ontdekt en 't is láng geleden dat ik mij nog zo geamuseerd heb bij het lezen van een nieuwe vondst. Ik moet zorgen dat ik deze posts over het doopsuiker onthou voor later, wat een mooie dingen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi en merci voor de uitleg. Wie weet begin ik daar ooit ook nog eens mee... Ik heb je trouwens genomineerd voor een liebster award, mocht je zin (of vooral tijd :-) ) hebben...

    BeantwoordenVerwijderen