maandag 26 januari 2015

Ik ga naar de slager en ik neem mee...

Dat een bezoekje aan de supermarkt al snel gepaard gaat met een berg afval, is ondertussen wel al duidelijk. Behalve als je in de buurt van een 'zero waste winkel' zoals Robuust woont natuurlijk...

Maar ik woon daar helemaal niet in de buurt.
Spijtig, 
maar niet helaas.
We laten ons niet ontmoedigen!

Wij gaan naar de slager in het dorp 
en wij nemen mee:
Links glazen potten voor vlees zoals kip,
rechts glazen potjes met rood deksel voor slaatjes (komkommersla bijvoorbeeld),
en onder drie plastic bakjes voor bijvoorbeeld kaas en hesp.
De eerste keer dat we onze slager een bezoekje 'met potjes' brachten moesten we het even uitleggen, maar het idee werd met de glimlach onthaald en ze moedigen ons zelfs aan om vol te houden met onze potjes!
 Onze slager kalibreert de weegschaal met de potjes/kommen erop, dus we betalen alleen de vulling.
Sinds we op deze manier naar de slager gaan, wordt er hier bewuster nagedacht over de aankopen ("Wat eten we deze week?" ipv "Wat eten we vanavond?") en al zeker over de hoeveelheden. Dat heeft als gevolg dat we slagen in ons voornemen om minder en minder vaak vlees te eten.
En ook dat er geen arme pakjes charcuterie en kaas meer 'verloren en vergeten' geraken ergens achterin in de frigo.
Minder afval: zowel op het vlak van plastic als op het vlak van voedselverspilling dus.
Door op deze manier te winkelen, draag je natuurlijk wel meer verantwoordelijkheid rond de hygiëne: je moet ervoor zorgen dat je potten en bakjes goed proper zijn om vlees en kaas in te bewaren. De glazen potten en bokalen gaan de afwasmachine in: de hitte zorgt voor een soortement 'ontsmetting'. Daarom zouden we graag ook een 'charcuterietoren' in glas vinden. Tot nu toe zijn we er alleen nog maar in plastic tegen gekomen. Alle tips zijn welkom!

Onze glazen potten zijn natuurlijk niet plasticvrij: de deksels zijn nog steeds van plastic. We vinden daar de voordelen van in het stapelen, openen en sluiten van de potten, de afwasbaarheid, etc... Maar wees vooral creatief en ga gerust naar de slager met bijv. inmaakpotten of de megahippe 'mason jars'...

En om af te sluiten: we zijn blijkbaar niet alleen in ons groeiend bewustzijn over een afvalvrijer leven. Volt voerde in september nog een klein debat hierover en toont dat er nog anderen zijn die met hun potjes naar de slager gaan.

En nu is het aan u! (en vergeet dan natuurlijk geen herbruikbare zak om al je slagersaankopen 'plasticvrij' in te vervoeren...)

15 opmerkingen:

 1. Dankzij nichtje Liesbeth van ontroerendgoed, de eigen dochters en jouw blogposts winkelen wij tegenwoordig ook meer afvalbewust. De echtgenoot kreeg dit weekend zijn vuurdoop : http://onliemie.blogspot.be/2015/01/de-echtgenoot-en-de-zero-waste-vuurdoop.html Tip : niet naar de slager met de pottekes op het drukste moment van de week! ;-) Ik hou je blog in het oog voor nog meer tips! Een glazen stapeldoos voor beleg heb ik nog nooit ergens gezien! Wij gebruiken die van de Tupperware... duurder maar al jaaaaaaaaaaaaaaren in gebruik! Dus dankzij die jaaaaaaaaaaaaren scheelt dat toch ook wel. En op de foto te zien heb jij ook een "brave" echtgenoot of kan ik zeggen dat wij die van ons gewoon goed hebben opgevoed in tegenstelling tot de reagerende dames op mijn blog! :-))
  Nog veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal waar: om de stress voor de wachtende mensen Rn voor de slager zelf te beperken, gaan we ook alleen maar op een rustig moment in de week!

   Verwijderen
 2. Naar de slager hoef ik niet met bakjes, dit omdat we vegetarisch zijn (althans ik). Maar we gaan wel met zakjes de groente kopen bij de bio winkel :) en koop me yoghurt en melk in glazen flessen die ik weer terug breng :) Super leuk en nog eens veel lekkerder dan uit zo'n pak...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik weet niet of het tussen de oren zit, maar dat smaakt hier ook allemaal beter... Kaas, yoghurt, vlees, ... van bij de biowinkel, boerderij, slager, ...

   Verwijderen
  2. Ik geloof niet dat dat tussen de oren zit, hoor. Nu ik in bevallingsverlof ben, ga ik ook weer naar de biowinkel, viswinkel,... Er zit gewoon meer smaak in, veel leuker om te doen en minder afval. Maar helaas als ik terug ga werken is er geen ruimte meer om op een rustig moment met pottekes te gaan winkelen, dan wordt het weer de supermarkt om 19 u...
   We hebben nu voor kerst ook als cadeau een heleboel glazen potjes gevraagd om in te vriezen. Geen eten meer bewaren en opwarmen in plastiek :-).

   Verwijderen
  3. Liesbeth? Glazen pottekes om in te vriezen? Kan dat dan?

   Verwijderen
  4. Blijkbaar wel he. Ik dacht ook dat dzt glas daar mss niet zou tegenkunnen, maar ze verkopen het toch daarvoor. T is sterker glas, denk ik. Ik laat nog weten hoe het gaat!

   Verwijderen
 3. Wat goed zeg!
  Lang geleden al had ik dezelfde intentie. Maar hier doet de man de aankopen, en die krijg ik (voorlopig) niet zo ver. Bovendien wordt er vaak in de Colruyt gewinkeld, waar alles helaas voorverpakt is. Bij ons is er op dat vlak zeker nog veel verbetering mogelijk. Ik heb zelf wel altijd herbruikbare tassen op zak.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. we gaan ook naar de supermarkt, maar kopen er gewoon geen vlees of kaas meer. Daar gaan we speciaal voor naar ee slager in het dorp. Misschien moet je op cursus bij onlie mie: zij kreeg haar man na lang zeuren ook overtuigd en die man die zet nu zelfs de andere klanten in de winkel aan tot afvalvrij shoppen ;-)

   Verwijderen
 4. Goed bezig, Noëlla! Ik moet zeggen dat ik wel wist dat plastic niet milieuvriendelijk was, maar eerlijk gezegd niet dat het zó erg was. Ik vond het al flink van mezelf dat ik zoveel mogelijk probeer om geen eten weg te gooien en verder zuinig te zijn, maar ik heb wel nog veel aan te passen. Een uitdaging voor 2015!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is dat dit allemaal dingen zijn waarmee we zelf aan de slag kunnen, hè. Met uwe moestuinman moet dat voornemen lukken hè, jozefien! ;-)

   Verwijderen
 5. Er is ook een zero waste winkel in de Tiensestraat in Leuven heb ik me laten vertellen. Is die niet dichter voor jou? Maar Robuust is zeker een aanrader wanneer je daar in de buurt bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fantastisch. Ge wilt niet weten hoe vaak ik dit al gepland heb. Maar ik doe dat maar niet. Ik plan het opnieuw, vanaf volgende week! (Wish me luck!)

  BeantwoordenVerwijderen