dinsdag 27 mei 2014

Asperges à la Dorien.

Dat het hier (nog altijd) aspergetijd is,
dat ze mij wel konden verleiden met 'gewoon gekookt en dan gegrild'.

Maar toen had ik mijn nieuwe boek van Mme Zsazsa en Dorien Knockaert nog niet.
Eerst aarzelde ik: 'Het zoveelste moestuinboek?' en 'Eerst die andere 15 kookboeken in de kast eens nuttig laten wezen.'

Maar toen was daar de winkel: een rek vol 'De Moestuin van Mme Zsazsa.'
En de kaft: what a nice feeling!
En de lijvigheid van het boek: duidelijk een boek waar hard en diepgaand aan gewerkt is.
En het geblader door het boek: ecologisch: joepie!, biologisch: nog beter!
En de recepten: eindelijk recepten voor onze jaarlijkse overvloed aan rode biet!

En toen was daar ineens de portemonnee en de kassa en het boek onder de arm.

En een dag later een eerste test van Dorien's receptuurkunsten.
Goedgekeurd.
Echt waar: hemels! Dikke concurrentie voor mijn gekookte en gegrilde asperges…

En de moestuininhoud van het boek? Moest mijn eigen moestuin me niet naar buiten geroepen hebben, dan had ik die 320 pagina's allang doorploegd. De typische frisse, no-nonsense schrijfstijl van Mme Zsazsa, maakt van het boek bijna een 'pageturner'. 
Hetgeen me zeer tevreden stelt is dat het boek dieper graaft dan het gemiddelde moestuinboek. Je merkt dat Mme Zsazsa veel werk heeft gestoken in het (be)studeren van de wetenschappelijke achtergrond van bodems, planten, plagen, … En na al dat gebestudeer, is ze erin geslaagd om materie (waarvoor ik gedurende een gans jaar (met plezier) mijn broek heb versleten op de schoolbanken) zo klaar als een klontje te beschrijven op minder dan een A4. 
Wat me nog meer tevreden stelt is het feit dat Mme, al dan niet bewust en zonder het expliciet te vermelden weliswaar, een aanzet geeft tot permacultuur* in de tuin. 

En dan dé ultieme test: ik heb het boek aan mijn schoonmoeder 'uitgeleend'. Een schoonmoeder die al bijna 35 jaar intensief moestuiniert. En zo te horen, krijg ik dat boek niet meer terug…


* Nog nooit gehoord van permacultuur in de tuin? Op de blog van Frank moet je zijn! 

10 opmerkingen:

  1. Oh!dat staat hier ondertussen elke week op het menu,ik meng zo twee aspergerecepten uit het boek door elkaar, heerlijk idd!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maar zo'n leuke recensie!
    (Hoeveel hadden wij nu weeral afgesproken?)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kan ik het recept hiervan ergens vinden (behalve in het boek dan)?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Klinkt lekker! Ik nam het boek al vijf keer vast in de winkel en zette het ook al vijf keer terug in de rekken. Wegens gebrek aan moestuin. Ik denk dat ik nog maar eens naar de Fnac ga :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. :-) Ik denk dat het als 'puur kookboek' ook al de moeite is hoor... :-)

      Verwijderen
  5. Reacties
    1. Dat was het ook! Er wordt hier al hel hard uitgekeken naar de lente van volgend jaar: aspergetijd!

      Verwijderen